Coserit

f444Când vine vorba de case, oamenii discută despre fundaţie, despre zidărie, despre acoperiş, dar foarte puţini dintre ei amintesc şi de coşul de fum. Dacă fundaţia este pusă pe un teren solid şi este ”uscată”, dacă acoperişul este rezistent la intemperii, dacă zidăria este solidă, oamenii se simt în siguranţă. Dar acolo, ascuns în inima casei, se află un element, parte integrantă a casei, care poate da peste cap toate aceste motive de siguranţă – coşul de fum. Despre el se vorbeşte prea puţin.
Când vine vorba de confort, oamenii discută, şi investesc, uneori foarte mult, despre centrale termice, şeminee, sobe, ce marcă, ce design, ce performanţă, ce suprafaţă încalzită, ce sisteme de avertizare au şi câte şi mai câte alte aspecte. Dar acolo, ascuns în inima casei, se află un element care poate schimba confortul în tragedie – coşul de fum. Despre el se vorbeşte prea puţin.

Coşul de fum poate fi o bombă cu ceas ascunsă în inima casei fiecăruia dintre noi dacă nu este construit şi întreţinut în mod adecvat. Am vazut case mari, frumoase, solide, cu acoperişuri estetice, cu surse de încălzire performante, amenajate de vis, în care coşurile sau racordurile la coșuri erau improvizaţii criminale.

  Foto Izvoare 2           Foto Izvoare

Și asta n-ar fi nimic, în fond un proprietar privat este responsabil de siguranţa lui şi a familiei sale, dar am văzut şcoli în care coşurile de fum căzute în ruină puteau în orice secundă să provoace pierderi irecuperabile multor familii.

   Foto cos scoala                   cos scoala pod
Am văzut, de asemenea, pensiuni, altminteri primitoare şi cochete, care ascundeau coşuri de fum criminale.

Foto pensiune racorduri la cos pensiune

De ce este atât de important coşul de fum sau, după caz, coşul de evacuare a gazelor? Dintre elementele componente ale unei clădiri, indiferent dacă este casă sau clădire de utilitate publică, coşul de fum este cel mai expus solicitărilor termice, mecanice şi chimice, de aceea proiectarea, dimensionarea, execuţia, exploatarea şi întreţinerea corespunzătoare sunt esenţiale pentru siguranţa celor care trăiesc sau desfăşoară activităţi în clădiri.

Coşul de fum este parte integrantă a sistemului de încălzire, rolul lui este de a permite evacuarea gazelor şi fumului rezultate în urma arderii combustibililor, fie ei solizi, fie gazoşi, dar şi de a absorbi aer proaspăt necesar menţinerii arderii. Prin tiraj se înţelege circulaţia (curgerea) aerului şi gazelor de ardere printr-un coş, iar fenomenul este posibil datorită diferenţei de densitate dintre gazele de ardere fierbinţi şi aerul proaspăt rece. Pentru ca evacuarea gazelor de ardere să fie eficientă, coşul de fum trebuie să fie construit şi întreţinut în mod adecvat.

Dacă un coş de fum a fost construit în mod corect, atunci nu ne rămâne decât să-l întreţinem, adică să-i verificăm periodic starea izolaţiei şi să-l curăţăm după perioadele de utilizare intensă. Să nu vă gândiţi că asta nu vă priveşte şi că dacă nu ardeţi combustibili solizi pentru încălzire, coşul nu trebuie curăţat! Orice coş de evacuare a gazelor de ardere se poate obtura (înfunda) în timp din diverse motive, astfel că trebuie verificat. Multele tragedii despre care aflăm din media, mai ales în timpul sezonului rece, incendii, intoxicaţii cu monoxid de carbon, au ca principală cauză coşurile de fum prost construite sau neîntreţinute.
Investim în clădiri frumoase, în sisteme de încălzire performante, în sisteme de izolare termică eficiente, în amenajarea interioarelor, şi foarte bine, dar uităm un mic amănunt  – să curăţăm coşurile de fum – astfel că totul se poate transforma în … fum.  Măcar dacă ar fi numai atât, dar, de prea multe ori, un astfel de amănunt este ultimul pe care avem şansa să-l mai uităm. Şi iar n-ar fi atât de grav pentru că asta ar fi plata neglijenţei noastre, dar uneori, în afara propriei persoane, suntem responsabili şi de vieţile altora. Atunci, mica noastră neglijenţă devine marea tragedie a celorlalţi, iar remuşcările noastre ulterioare nu mai folosesc nimănui.

Aşadar, nu neglijaţi să curăţaţi coşurile de fum din casele în care locuiţi sau din clădirile în care vă desfăţuraţi activitatea împreună cu cei de a căror siguranţă sunteţi responsabili! Nu durează mult şi costă foarte puţin în raport cu ce aţi investi pentru remedierile de după un incendiu şi infinit mai puţin decât o viaţă. A! Încă un amănunt. Nu se face nici pe departe atâta mizerie pe cât aţi fi tentaţi să credeţi.

Guvernul României, prin HG 537/2007, prevede sancţiuni (http://www.legex.ro/Hotararea-537-2007-79697.aspx) pentru exploatarea inadecvată a sistemelor de încălzire şi coşurilor de evacuare care duce la declanşarea incendiilor. Dar ce sancţiune ne poate aduce liniştea dacă din cauza neglijenţei noastre cineva îşi pierde viaţa?